‘Nexes’: Com es fa un programa amb 100 persones en plena pandèmia mundial?

0

Parlem amb els protagonistes d’aquesta nova aventura televisiva que enceta TV3 al seu prime time

 

Lee este artículo en castellano

Hi ha nervis al pavelló número 8 de la Fira de Barcelona. Tècnics deambulen per una nau de més de 15.000 metres quadrats, plena de focus, estructures i un decorat central que és el nexe de tot; el que donarà vida al nou programa de TV3, ‘Nexes‘. Jordi Basté, presentador del programa, xerra amb el Vicent Sanchis, director de TV3. Parlen del debat electoral de TV3 i de la polèmica del Salvador Illa i la PCR que no es va voler fer. Seguidament, tots dos entren a realitzar-se el test d’antígens previ a la roda de premsa. Sembla que el monotema que assota Catalunya ja no és la independència, sinó quants pals t’han ficat pel nas en l’última setmana. «En els últims onze mesos dec portar-ne més de quaranta tests«, etziba en Basté, que entre la ràdio i els assajos de ‘Nexes’ viu dies de més de vint-i-quatre hores.

Després de ratificar el meu negatiu per la Covid-19, m’assec a parlar una estona amb la Mònica Terribas. Se la veu feliç, pletòrica. Suposo que deixar de matinar alegra qualsevol. El dia anterior tant ella com el Basté havien gravat el primer pilot del ‘Nexes’, que perquè et facis una idea, és un ‘jo mai mai’ a gran escala; preguntes genèriques que donen peu a les confessions més personals d’un centenar de participants simultanis. «Aquí no s’obliga a ningú a explicar res«, aclareix la Mònica, que em comenta que durant el pilot «un nano ens va explicar una cosa personal i vaig haver de demanar una pausa… no podia seguir com si res després d’allò«. Està clar que venen corbes i moments de cor en puny.

Tot i assegurar que el plató de ‘Nexes’ és un espai «Covid Free», TV3 va haver d’ajornar l’estrena del programa, que estava prevista pel gener. «Volíem que baixés la taxa de contagis perquè les persones que ens mirin estiguin més tranquil·les i anímicament millor», diu la Mònica. «Aquest és un programa que vol reconnectar amb la societat i per això la necessitem tranquil·la. Ho teníem tot a punt, és cert, però a la vora del Nadal vam ser, pot ser tots plegats, imprudents», afegeix.

Una parella de titans de la comunicació al capdavant del programa

En Jordi s’incorpora a la nostra xerrada amb la Mònica. Impressiona veure tots dos junts. Suposo que per l’audiència també és notori veure aquesta parella de presentadors al capdavant d’un programa de televisió (tret de ‘La Marató de TV3’). En Jordi i la Mònica són arxienemics radiofònics, però molt bons amics de la vida. Almenys això és el que assegura en Basté, que afirma que «tenia moltíssimes ganes de treballar amb la Mònica. Tenim de nexe l’amistat des de fa trenta anys, però mai hem treballat junts». Tots dos es llencen una mirada còmplice i jo, que els miro amb admiració, no arribo a creure’m aquesta evolució que em volen vendre com a natural. Passen de competir als EGM per separat a centrar-se en una única dada d’audiència l’endemà de l’emissió del programa. De veritat la competència entre ‘El Matí de Catalunya Ràdio’ i ‘El Món a Rac1’ sempre ha estat tan sana?

És parlar d’audiències i en Basté es neguiteja una mica. «Això és una cosa que m’horroritza de la tele» diu. «És una mena d’examen diari (…) a la ràdio saps que són tres cops l’any, passes aquests tres dies quan bonament pots, aguantes si et va malament, t’eleves vint-i-quatre hores si et va bé, però lo de la tele és una cosa d’angoixa vital» culmina. «Jo no ho visc així», assegura la Mònica. «Quan vaig ser directora de TV3 vaig aprendre que fas propostes a l’espectador amb la convicció de servei públic que et pertoca. Vaig aprendre que a la televisió és molt important que les coses les vegi el màxim de gent possible, però alhora, quan et creus un programa, quan creus que és constructiu i respon al moment que estem vivint, potser no fa un 15% i fa un 16%, o segons com, fa un 13% perquè resulta que aquell dia hi ha futbol… hi ha mil causes. Si tu et creus un programa, l’audiència passa a ser relativa«.

No sé si deu pensar el mateix el Vicent Sanchis, director de TV3. Veig que està, com diria el Basté, sol com un mussol, així que m’apropo a xerrar amb ell. El meu company Ivan Prieto llença la pregunta del milió: «què espereu de ‘Nexes’ quant a audiències?«. En Vicent riu. Riu molt. «És una gran aposta, amb un equip magnífic i dos presentadors de luxe…». Esquiva les preguntes de mullar-se com ningú. «No et diré una xifra ara, no la cagaré. Però esperem el màxim, que sigui líder d’audiència evidentment, i que ens doni xifres més enllà del lideratge«, completa.

Una realització innovadora amb càmera voladora i plans zenitals

Segueixen arribant institucions, patrocinadors, periodistes i membres de la casa, tots passant primer pel test d’antígens. Jo segueixo bocabadat amb el plató del programa, obra, entre d’altres persones, del cap de realització de TV3, Paulí Subirà. «Jo entro en el joc des de gairebé abans de la idea», ens comenta en Paulí, que ha dissenyat la realització de programes com el ‘Preguntes Freqüents’ o les populars nits electorals de TV3. «Treballo a petita escala, amb la imaginació, amb papers, evolucionant i fent créixer la idea original i ho vaig comentant amb els meus companys», afegeix. «A mi em passa que marxo a dormir i somiant m’imagino el plató, les llums, les formes… és tot una mica místic«. Tant de bo endinsar-nos als seus somnis per veure els platós dels futurs projectes de TV3.

Quant a la realització, en Paulí assegura que «el programa no serà perfecte des del primer dia«. Sense dubte, el procés de creació del plató no deu haver estat fàcil. Ell ens explica que «ha estat un procés llarg i complicat«, ja que «això no és un plató normal, són moltíssims metres quadrats«. És per aquest motiu que el que veurà l’espectador a casa no serà del tot convencional. «No busquem un pla net. Veureu cables, operadors de càmeres, perxistes… no amagarem a ningú«, culmina.

Enllaçant conversa i conversa, comença la roda de premsa, però ja sé tot el que he de saber d’un programa que sorprendrà l’audiència. Ara nosaltres també compartim un nexe com els presentadors, el realitzador i el director de la casa. Un nexe que llueix amb aquest article i que s’enfortirà dimecres que ve, després del ‘TN Vespre’.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí