La tornada de ‘Crims’ a TV3 ha fet rècord d’audiències, congregant al 44,1% dels joves entre 13 a 24 anys.
Artículo disponible en castellano.
El grup de Whatsapp de la universitat treu fum. És dilluns i torna un dels programes més vistos del país. La nova temporada de ‘Crims’, amb dos nous casos al llarg de quatre capítols, té a tothom revolucionat, sobretot al target juvenil, que espera el retorn del Carles Porta amb ganes. Molts dels que parlen pel xat universitari no passen ni un segon a TV3 al llarg del dia. De fet, alguns tornen a sintonitzar la cadena autonòmica catalana per primer cop després de la final d’’Eufòria’. Però, què té ‘Crims’ per captar l’atenció de la generació més complicada d’atraure a la televisió convencional?
La primera part del crim ‘Girona-Madrid’ ha aconseguit un estratosfèric 28,8% de share i 642.000 espectadors, rècord històric del programa. Aquesta xifra sorprèn encara més quan els contactes freguen el milió de persones i la dada entre els joves de 13 a 24 anys arriba al 44,1%. En definitiva, la nit dels dilluns gairebé un de cada dos joves sintonitzen TV3 per gaudir de ‘Crims’, convertint el format produït per Goroka en un autèntic fenomen.
La principal virtut de ‘Crims’, i el fet que el fa del tot atractiu per a les noves generacions, és que no és un programa pensat per a joves. Ho sé, és contradictori, però ‘Crims’ no subestima a l’espectador benjamí, ni impulsa una segregació clara entre la seva audiència, un fet que el converteix en transversal. El programa de Carles Porta fa quelcom difícil, però efectiu. ‘Crims’ es fixa en les històries locals per parlar d’aspectes universals. Juga amb la identificació dels espectadors, posant-los en situacions límit en més d’una ocasió. Una dinàmica que, sumada a una excel·lència tècnica impecable, fa de ‘Crims’ un caramel·let per la cadena pública.
Una altra dada remarcable en la nit del dilluns és la del ‘Zona Franca‘. El late night del Joel Díaz va passar la barrera dels 100.000 espectadors, congregant al 10,1% de l’audiència. Deixant de banda que TV3 prefereix relegar el format a altes hores de la nit, avantposant repeticions, l’audiència que va aguantar fins a l’arribada de Díaz va regalar-li una bona dada, una de les millors xifres quant a espectadors.
El mantra del fet que els i les joves no consumim televisió es desmunta fàcilment. És cert que és difícil apropar a les noves generacions a la pantalla convencional, però quan el producte és bo i compta amb un univers propi, amb una intenció, la feina és molt més senzilla. No és només dotar a un format de recursos, que també, sinó de l’esforç col·lectiu de tots els professionals de TV3. Aconseguir travessar les pantalles i convertir el consum televisiu en una experiència.
Avui, molts dels universitaris que ahir frisaven amb la narració del Carles Porta visitaran l’exposició de ‘Crims’ al Palau Robert de Barcelona, continuant incentivant un imaginari col·lectiu que retroalimenta l’èxit social del programa. Està en la innovació i la creació de noves maneres de consumir continguts la fórmula de conquesta dels i les joves per part dels mitjans públics convencionals. A vegades, per posar llum a la foscor només cal tenir intenció d’encendre la bombeta.